« terug naar vorige pagina

Sterilisatie van de man

Geachte Heren,

Hieronder vindt u informatie over sterilisatie van de man in de huisartsenpraktijk Jacobs, Lammers en Smits uitgevoerd door huisarts Rolf Jacobs. Hij heeft voor zijn specialisatie als huisarts enkele jaren gewerkt in de chirurgie en urologie. Uit deze tijd stamt zijn vaardigheid mannen te steriliseren. Het is een van de bijzondere behandelingen in zijn huisartsenpraktijk.

Voorkomen ongewenste zwangerschap

Sterilisatie is een methode waarbij door een operatie wordt bewerkstelligd dat de zaadcellen bij de man niet meer beschikbaar komen voor bevruchting om een ongewenste zwangerschap te voorkomen. In de geneeskunde noemen we sterilisatie van de man vasectomie.

Laagdrempelig karakter

Sterilisatie van de man in de huisartsenpraktijk heeft een laagdrempelig karakter. De omgeving en de huisarts zijn vertrouwd en er zijn geen of hele korte wachttijden. De voorzorgsmaatregelen en de procedure zijn minstens zo streng als in het ziekenhuis. Als man bent u gezond wanneer u deze ingreep ondergaat en dat moet zo blijven. Overweegt u zich te laten steriliseren, neem dan contact op met de praktijk om een vrijblijvende afspraak te maken.

De ervaring van dokter Jacobs heeft er inmiddels toe geleid dat hij met behulp van een specifiek programma collega huisartsen leert om sterilisatie bij mannen uit te voeren. Daarna begeleidt hij de invoering ervan in diens huisartsenpraktijk.

Bent u geïnteresseerd leest u dan meer over de sterilisatie en wat daarna gebeurt, over mogelijke complicaties, over het ongedaan maken van de sterilisatie, over wat nog meer van belang is, de kosten en de voorbereiding op de ingreep en tot slot over de nazorg.

Vasectomie – Sterilisatie van de man

Het Latijnse woord voor sterilisatie bij de man is vasectomie. Bij deze ingreep worden beide zaadleiders operatief onderbroken. Door onderbreking van de zaadleiders wordt het zaadtransport vanuit de zaadballen geblokkeerd. Deze ingreep maakt de door u gewenste onvruchtbaarheid mogelijk. Vasectomie is in principe onherroepelijk en is daarom alleen een goede keuze wanneer u zeker weet dat u geen kinderen (meer) wilt.

De ingreep; hoe gaat een sterilisatie in zijn werk?

De arts zoekt eerst de ene zaadleider in de balzak op. Wanneer deze gelokaliseerd en gefixeerd is volgt er een lokale verdoving van de huid middels een injectie. Er wordt een klein sneetje ter plaatse gemaakt om de zaadleider te bereiken. Deze wordt ontdaan van bloedvaatjes en omliggende structuren. Tijdens dit ‘ prepareren’ van de zaadleider komt de zaadleider op spanning.

Omdat de zaadleiders via de liezen door de onderbuik lopen, geeft dit een weeïg en trekkend gevoel in de onderbuik. Dit is één van de onprettige momenten van de ingreep. Dit moment duurt niet lang (paar minuten), indien nodig kan de spanning er tijdelijk afgehaald worden.

Nu wordt er een klein stukje zaadleider verwijderd, de uiteindes worden afgebonden en omgeslagen. Dit gebeurt om te voorkomen dat de uiteindes toch weer aan elkaar groeien. Dit komt voor in minder dan 5 op de 1.000 ingrepen (< 0.5%). De huid van de balzak wordt open gelaten. De sneetjes zijn te klein om ze te hechten, en indien er een druppel bloed is kan hij zo nog naar buiten. Deze procedure wordt vervolgens bij de andere zaadleider uitgevoerd.

De gehele ingreep duurt ongeveer 20 tot 30 minuten.

Voorzorgsmaatregelen

U dient de balzak 1 dag voor de ingreep te scheren.
Om bloedingen te voorkomen, adviseren wij om het de eerste 2 dagen liggend rust te houden.
Ga niet sporten of zwaar tillen en wacht met fietsen tot de wondjes genezen zijn.
Verder raden wij u aan om niet in bad te gaan of langdurig te douchen. Een korte douche zonder gebruik van zeep op de plaats van de ingreep kan geen kwaad
Neem ondersteunend ondergoed mee. (een slip)

Na de ingreep

Na de ingreep voelt de balzak meestal gekneusd aan. Dit gevoel is de eerste week na de ingreep erger indien u staat of loopt. Zo nodig kunt u een pijnstiller nemen, zoals Paracetamol tabletten van 500 mg, maximaal 4 maal 2 tabletten per etmaal.

Niet meteen steriel

Na de ingreep bent u niet meteen steriel. Er zitten als het ware nog zaadcellen in de voorraad.
Na ongeveer 30 zaadlozingen zijn er meestal geen zaadcellen meer in de zaadvloeistof aanwezig.
Om dat te kunnen vaststellen wordt uw sperma gecontroleerd.

Seksleven na sterilisatie

Een sterilisatie heeft geen invloed op uw seksleven. U kunt geen kinderen (meer) verwekken, maar u kunt net als voorheen een erectie en een orgasme met ejaculatie krijgen. Bij deze ‘zaadlozing’ zijn er na sterilisatie echter geen zaadcellen meer in de zaadvloeistof aanwezig.

Onderzoek sperma

Uw sperma wordt 12 weken na de ingreep gecontroleerd op de aanwezigheid van zaadcellen.

Haal bij uw huisarts een verwijsbriefje voor de controle op.

U kunt pas veilig stoppen met het gebruik van voorbehoedmiddelen als er bij het onderzoek van uw sperma geen zaadcellen meer gevonden zijn en u definitief steriel bent.

Complicaties na sterilisatie

Wondinfecties en nabloedingen komen zelden voor. (< 1%)
Geringe blauwverkleuring van de balzak of aan de basis van de penis is normaal. Ook een druppeltje bloed uit de wondjes is niet verontrustend. Dit gaat vanzelf over.
De meest zeldzame maar ook vervelendste complicatie is de pijnlijke balzak. (< 0.1%) De balzak kan dan pijnlijk blijven tot lang na de ingreep, zelfs als het goed genezen is. Voldoende rust en tijd voor genezing helpt deze complicatie voorkomen.

Wanneer contact opnemen

Het is raadzaam om in de volgende gevallen contact met de huisarts of huisartsenpost (0162-435000) op te nemen:

Wanneer u koorts heeft (boven de 38,50);
Als de balzak erg gezwollen is;
Bij erge pijn;
Als de wondjes blijven bloeden

De planning bij een sterilisatie

  • 1 dag van te voren de balzak scheren, tot ruim boven de basis van de penis (ivm het vermijden van haren in het operatiegebied)
  • De dag van de ingreep: Kom niet met de fiets. U kunt wel zelf naar huis rijden met de auto. Het is toegestaan en soms zelfs prettig als uw partner bij de ingreep aanwezig is.
  • 2 dagen liggend rusten. U kunt wel naar het toilet, kleine stukjes lopen en even zitten is in de regel geen probleem.
  • De eerste week geen zware lichamelijke inspanning, niet fietsen, geen sport en niet tillen.(afhankelijk van werkzaamheden betekent dit dat u niet kunt werken)
  • De eerste 2 weken na de ingreep geen orgasmen. (om de afgebonden uit eindjes te laten helen)
  • Vanaf 2 weken is het raadzaam om voordat de ejaculaat-controle volgt, 30 ejaculaties te behalen om de voorraad op te maken zodat de controle steriel uitvalt.
  • 12 weken en 30 ejaculaties na de ingreep volgt er een ejaculaat-controle.

Informed Concent (op informatie gebaseerde toestemming)

Het is belangrijk dat u goed op de hoogte bent van de voorzorgsmaatregelen, de precieze procedure en de risico’s. Daarom hebt u eerst een gesprek gehad met de arts die u gaat opereren, tijdens dit gesprek krijgt u deze informatie mee. Voor onze administratie is het belangrijk om bij te houden dat u op de hoogte bent. Vandaar dat u ook een formulier meekrijgt dat u voor de ingreep getekend mee dient te brengen. Dit heet het Informed Concent, wat betekent dat u aangeeft goed op de hoogte te zijn gebracht van bovengenoemde zaken.

Spontaan herstel na sterilisatie

Er is een uiterst geringe kans dat de uiteinden van de zaadleiders weer aan elkaar groeien zodat er opnieuw doorgankelijkheid en daardoor vruchtbaarheid ontstaat. Dit spontane herstel van de vruchtbaarheid treedt in < 0,5% van de gevallen op.

Meest veilige vorm van anticonceptie

Sterilisatie bij de man mag nog steeds als de meest veilige vorm van anticonceptie worden beschouwd.

De kosten van een sterilisatie

De kosten bedragen € 495,-. Dit is een door de verzekeraars vastgesteld bedrag. U dient dit bedrag contant mee te brengen. U ontvangt een kwitantie en kunt dit bedrag zelf declareren. Afhankelijk van uw polis volgt dan vergoeding. De laboratoriumcontrole is niet bij dit bedrag inbegrepen. Soms is een tweede of bij hoge uitzondering zelfs een derde controle van het ejaculaat nodig alvorens het ejaculaat aantoonbaar steriel is.

Contact

Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, aarzel dan niet om die te stellen.

Neem contact met mij op via : 06-36 39 42 81

U kunt ook vragen stellen of een afspraak maken via de mail:
oosterhout@huisartsenchirurgie.nl
Patiënten die verwezen worden door collega huisartsen zijn welkom.

Met vriendelijke groeten,
Rolf Jacobs
Huisarts